Isteni finom mézesek

Liza Mama Mézese

Liza Mama "Régi" mézes receptje

2014. december 21. - Gismo8

1492718_316321835221201_7810443190585493310_o2.jpg

Sokan szoktátok kérni tőlem a receptet, hogy hogyan készítem a mézeseimet. Tudnotok kell, hogy mi saját termelői mézzel dolgozunk, amelyet férjem és kisebbik fiam méhészetéből nyerünk. Próbálgattam már mindenféle mézzel -s bár ízlés dolga- nekem a napraforgó méz az, ami a legjobban ízlett a mézesek elkészítése során. A Napraforgónak ugyanis nagyon erős, karakteres íze van, összehasonlítva mondjuk a közkedvelt akácmézzel, tehát a mézes ízesebb lesz, s a méz sötétebb színének köszönhetően tetszetősebb is lesz.

10359132_315357918650926_7707404598831949806_o2.jpg

A "Régi" mézes egy hagyományos, nagymamád idejéből származó mézes recept, több mint 10 éve ezt használom sok más recept mellett. Egyszerű, de nagyszerű. Ezt a fajta mézest fogyasztásra épp úgy ajánlom, mint díszítésre. A végeredmény nem a puszedliszerű könnyű mézes lesz, hanem a méz arány miatt egy sűrűbb finomságból fogsz falatozni.
Hozzávalók egy adaghoz:

13 dkg méz
5 dkg porcukor
30 dkg liszt
1 egész tojás és 1 sárgája
5 dkg margarin vagy vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
Fűszerek: 1-1 kávéskanál szegfűszeg és fahéj.

Elkészítése:

A mézet addig melegítem amíg a margarin és a cukor elolvad benne, ám forralni nem szabad. Melegítés közben beleteszem a fűszereket is. Közben az egész tojást és a sárgáját jól felhabosítom.
A felmelegített mézet hagyom hűlni, majd amikor már kézmeleg, beleöntöm a tojásokat és együtt habosra keverem konyhagéppel. Ezt a masszát ráöntöm a szódabikarbónával elkevert lisztre és gyorsan összegyúrom. Hamar kész. Egy éjszakát sütés előtt pihentetem a hűtőben, hogy a szódabikarbóna kifejtse lazító hatását. Még ha úgy érzed is hogy híg a tészta nem kell bele egy dekával sem több liszt. Másnap átgyúrom lehet szabdalni és sütni. Előmelegített sütőben 170°fokon 5-6-7 percig süsd, a tészta vastagságától függően. Légy résen, hamar megég :)

Jó étvágyat, jó díszítést! :)

10481987_310477825805602_7588425580687190992_o2.jpg
U.i: Ez a recept nem saját, sokan használják rajtam kívül is. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lizamama.blog.hu/api/trackback/id/tr917002803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása